Rabu, 20 April 2011

Nasi berlauk-hidangan hujung minggu

AUTOPUBLISH

Pada hari sabtu, tak sempat nak memasak sebab seharian berada di pc fair. So hari ahad adalah masa untuk kite cooking2..tu pun setelah balik dari sesi belajar memandu..agak memenatkan tapi nak buat macam mana, urusan rumahtangga tak boleh diabaikan..lebih2 lagi permintaan dari En KK yang meminta memasak Nasi Berlauk untuknya...so kita masak untuk sampai malam terus..hehe. Resepi saya ambil dari sini





Gulai Ikan Nasi Berlauk
Sumber ;Mak 


Bahan
1 ekor ikan tongkol/ 4-5 ekor ikan kembong
*2 inci lengkuas
*3 inci kunyit hidup
*5 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
* 2 sudu besar cili kering yg dimesin
*2 inci halia
1 sb serbuk gulai ikan/ 1 sb rempah ketumbar(ditumbuk)
1 pkt santan - campur dgn 4-5 cawan air @ ikut kepekatan yg diinginkan
garam (ikut rasa),4 keping asam keping 


Cara-cara
  
1.Ikan yg dibersihkan dipotong dan direbus dgn sedikit air (sekadar menutup ikan), 2 keping asam dan sedikit garam sampai mendidih dan air sedikit kering. Air jgn byk sbb nanti ikan yg direbus tak pejal isinya.
2. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
3.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dlm periuk dan masukkan santan . biarkan mendidih sekejab,masukkan asam keping dan garam.
4.Kacau seketika kuahnya agar tak berketul dan bahan2 'mesra'.
5. Masukkan ikan dan kacau hingga mendidih lagi hingga masak.
 


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...